Hyvää (myöhäistä) joulua ja onnellista uutta vuotta ^^

Reilu kuukauden tauko taas kirjoittamisesta... mutta tällä kertaa pyrin kertoilemaan vähän erilaisempaa asiaa, kuten jonkinsortin yleiskatsaus Japaniin yms... Ekaks kuitenkin pienet kuulumiset: Tällä hetkellä olen joululomalla, ehkä noin puolet jo mennyt. Melko tylsää on, kun mitään tekemistä ei oikein saa keksittyä. Jos jonnekin menee niin sitä vaan päätyy käyttämään rahaa, enkä nyt turhia haluais tuhlata. Jokainen säästetty jeni täällä on vaan hyvä juttu mun mielestä.. on japani sentään sen verran kallis maa. Mutta huomenna on uuden vuoden aatto. Taidan mennä katsomaan ilotulituksia tuossa lähellä olevalle merenrannalle ja sen jälkeen taidetaan mennä temppelille, joka on noin minuutin parin päässä tästä talosta. Toivottavasti se menee paremmin kuin joulu.. Se nyt oli melko laimea, kun sitä ei päässyt viettää perheen kanssa eikä joulupukkikaan tullut  x( Uusivuosi on kuitenkin suuremmassa arvossa täällä kuin joulu, mutta siitä lisää myöhemmin.

Hyviä uutisia kuitenkin. Mä oon löytänyt vihdoin sen paikan missä treenata karatea täällä. Itseasiassa se löyty jo joulukuun alussa, mutta mä oon taas ollut liian laiska kirjoittaakseni siitä tänne. Mutta mutta, tyylisuunta on eri kuin Suomessa harjoittamani. Jos jollekin Kyokushin-karate kuulostaa tutulta korvassa niin hyvä. Wikipediassa löytyy hyvät infot siitä, etenkin englannin kielisellä sivustolla, mutta voisin yrittää vetää pienen yhteenvedon tässä. Elikkä kyseessä on siis FullContact-Karate tyyli, jossa ei sitten paljoa säästellä. Sillä on paljon harrastajia ympäri maailmaa, ja on tunnettu esim. Knock-out taisteluistaan. Suojia ei käytetä otellessa (paitsi treeneissä) ja kiellettyä on vain lyönnit päähän ja osumat jalkoväliin. Oma treenipaikka on Oofuna-nimisessä kaupungissa, melko lähellä koulua ja harkat on 5 kertaa viikossa. Hyvin olen mielestäni sopeutunut paikkaan ja ihmiset siellä ovat todella auttavaisia.. tosin arkena siellä ei ole kovin paljon ihmisiä treenaamassa... yleensä meitä on siellä jotain 2-4 henkilöä. Kommunikointi on vaikeaa välillä, mutta onpahan siinä sitten haastetta molemmille osapuolille. Yleensä kuitenkin ymmärrän asiat mitä he yrittävät selittää.. Harjoitukset kestävät sen 1,5 tuntia (19:30-21:00), mutta välillä sitten sinne paikkaan voi jäädä treenienkin jälkeen. Harkat alkaa pienellä venyttelyllä josta sitten jatketaan perustekniikkaan (löynnit, potkut, torjunnat yms.) siinä menee about se kolmannes treeniajasta, välillä enemmänkin.. yleensä sen jälkeen otetaan harjoitustyynyt (vai miksi niitä sanotaakaan) johon sitten harjoiteellaan jotain löyntejä tai potkuja.. Loppuosa treenistä saattaa olla jotain sparrausta yms.. Kun treenit loppuvat, kiitetään ja luetaan tyylisuunnan "vala" tai "säännöt/periaatteet". Tiedä sitten mikä niillekin on sopiva nimitys. Muuta eroavaa on sitten esim. kun japaniksi "kyllä" on "hai" mutta meidän tulee treenissä sanoa "oss~". Tämä sitten kattaa "kyllä" tai "ymmärretty" sanat... mutta itse ainakin pidän paikasta. Toivottavasti tulee saatua uusia ystäviä ja opittua paljon uutta ^^

Sitten muuhun asiaan. Mietin, että teitä saattaisi enemmän kiinnostaa kuulla eroavaisuuksia Suomen ja Japanin välillä. Yritin tuossa yhtenä päivänä listata niitä, mutta varmasti tulee myöhemminkin huomattua uusia asioita. Alotetaan nyt vaikka puhumalla kielestä. Yleisesti ottaen japania puhuvia on yli sata miljoonaa. Kirjoitustavaltaan se on poikkeava, sillä kieli sisältää kaksi tavumerkistöä "hiragana" ja "katakana"  molempia on jotain 46 ja sen lisäksi on sitten Kanjit, joita löytyy sitten tuhansia ja niitä sitten opiskellaan vielä lukiossakin. Miettikääpä sinällään, kun yleensä suomalainen lapsi oppii lukemaan ja kirjoittamaan siinä ekaluokan aikana niin japanissa sitä opetellaan vielä lukiossakin. Lisäksi kun kaikki sanat on muodostettu pääasiassa konsonantti vokaali periaatteella niin synonyymejä ja homonyymejä on paljon. Sen takia ääntämisen täytyy olla melko tarkkaa, koska jos menee hiukka väärin, niin japanilainen ymmärtää sanan kokonaan eritavalla. Välillä revin täällä hiuksia ja mietin että minkä takia tulinkaan valinneekseni tämän maan ja kielen.

Normaalina päivänä herään ja painun aamupalalle. Yleensä kaiken muun ohella tulee syötyä leipää ja sen päällä margariinia. Kuitenkin on myös muita levite vaihtoehtoja kuten, mansikkahilloa tai maapähkinävoita ja muuta makeata. Lisäksi Japanissa on suolaisten leipien määrään suhteutettuna paljon makeaa leipää. On suklaaleipää, sokerileipää, kermavaahtoleipää, hilloleipää yms. Itseasiassa makeaa leipää taitaa olla enemmän kuin suolaista. Onhan se ihan mukavaa vaihtelua, mutta tuskin kovin terveellistä. Matka jatkuu sitten kouluun, joka japanissa saattaa olla hyvinkin pitkä.. Tällä hetkellä mulla kestää sen tunnin verta, mutta ennen meni jopa kaksikin. Autot täällä kulkee väärällä puolella, kuten Briteissäkin ja muu julkinen on sitten hyvin järjesteltyä. Junat ovat aina ajallaan ja saapuvat laiturille melkein sentin tarkuudella. Laiturille on maalattu kohdat johon junavaunun ovi kohta pysähtyy. Jos junat nyt jostain syystä ovat myöhässä niin se on yleensä huonon sään takia tai sitten jokin onnettomuus. Silloin tällöin niitä ihmisiä kuulemma hyppää radan eteen suorittamaan itsemurhaa kun juna tulee. Senkin prosentuaalinen määrä Japanissa on melko korkealla kuulemma. En nyt muista kuinka moni mutta päivittäin itsemurhia täällä tapahtuu. Muuten sitten julkinen on melko kallis Japanissa ja se taitaa olla mun suurin menoerä tällä hetkellä. Eteenkin pienet yksityisrautatiet ovat kalliita. Käytän yhtä sellaista päästäkseni kouluun... Mutta ekasta junasta pois päästyäni seuraa yleensä melkoinen juoksu etappi kun pitää vaihtaa asemaa ja ehtiä toiseen junaan.. Tässä tapauksessa on kuitenkin esteenä kaikkein ärsyttävin tapaus japanissa: ihmismassa. Ihmisiä on niin paljon ja kaikki kulkee niin perhanan hiljaa. Ne täyttää koko kulkureitin ja tunkee eteen. Jos Japaniin joskus tulette niin tämän tulette varmasti huomaamaan. Mutta mitä sellaisessa tilanteessa voi tehdä? Voi sieltä yritellä pujotella välistä, mutta harvemmin se hyödyttää. Itse olen joskus niin paljon ärsyyntynyt siitä että tekis mieli heittää vaan ihmiset pois tieltä..

Yleisestä japanilaisesta katukuvasta löytää paljon automaatteja (vending machine). Yleensä niitä löytää kaksi tai kolme samassa rykelmässä ja 100 metrin sisällä pitäis törmätä toiseen mokomaan. Niitä on nimittäin ripoteltu vaikka ties kuinka paljon. Itse olen törmännyt tähän mennessä juotavaa ja tupakkaa myyviin automaatteihin. Kuitenkin tupakkaa ostavan ihmisen täytyy näyttää ajokorttinsa automaatille todistaakseen ikänsä. Ja kyllä, luitte oikein, "näyttää". Jotkin ihmeen magneettijuovat sieltä pitää lukea tai tiesmitä että sekin systeemin toimii. Automaattien lisäksi löytyy myös lähikauppoja. Ehkä kaikkein tunnetuimmat ketjut ovat nimeltään "Seven Eleven", "Family Mart" ja sitten niitä on muitakin.. Noi mä vaan satun muistamaan tällä hetkellä. Seven Elevenissä on se hyvä puoli, että siellä pystyy nostaa Visa Electronilla käteistä. Yleensä myös joka lähikaupassa on jonkin sortin automaatti josta nostaa rahaa. Käteinen on kuitenkin suositumpaa Japanissa kuin kortin vinguttaminen. Se nyt mua ei oikein mielytä, koska joka kerta kun rahaa nostaa, niin siinä menee osa rahoista tililtä kustannuksissa. Sitten joulusta. Joulu japanissa ei ole niin suuri juhla, koska kristinusko täällä ei ole hyvin voimissaan (ainakin luulisin). Enemmänkin uusivuosi on suuremmassa roolissa. Ihmiset menevät temppelille rukoilemaan tai kilisyttelemään temppelin kelloja. Lisäksi Japanissa on uudelle vuodelle suunnattua ruokaakin, mutta siitä sitten joskus myöhemmin.

Njoo mutta oliskos tämä tällä kertaa siinä... Edelleenkin toiveita voi lähetellä tänne yms. ja kommentoikaa vapaasti. Kohta on vaihtarivuosi puolessa välissä ja voi alkaa jo laskea päiviä kotiin paluuseen. Osa kavereista lähti jo joulun alla takaisin koteihinsa, kun heidän vaihtari vuosi oli ohitse. Mutta mutta, hyvät uudet vuodet sinne ja olkaa varovaisia rakettejen kanssa. Morjes!